Tijdelijke 5G-Licenties voor Operatoren

03/09/2020

Vijf bedrijven, waaronder Orange, Proximus en Telenet, mogen vanaf 1 augustus 5G-netwerken uitrollen onder voorlopige gebruiksrechten. Dat heeft het BIPT beslist.

Operatoren zitten al enkele weken te wachten op witte rook in het 5G-debat en die komt er nu. Proximus, Telenet, Orange, Cegeka en Entropia krijgen elk een spectrumblok van 40 Mhz op de frequentie tussen 3.600 en 3.800 MHz. Die mogen ze vanaf 1 augustus gebruiken. De voorlopige gebruiksrechten werden begin dit jaar in het leven geroepen door het BIPT als tijdelijke oplossing voor de 5G-impasse Door de vijf kandidaten beperkt spectrum te geven, kunnen zij alvast 5G uitrollen. Al gaat het niet om een volwaardige uitrol. De huidige mogelijkheden zijn daarom vooral interessant voor de bedrijfsmarkt.

“In principe mogen zij de banden vanaf 1 augustus gebruiken en moeten ze in gebruik worden genomen voor 1 maart 2021. Er is geen dekkingsverplichting, maar ze moeten het spectrum wel gebruiken” zegt Michel Bellinghen, voorzitter van het BIPT.

Dat het om spectrum tussen 3,6 GHz en 3,8 GHz ligt, maakt dat het om capaciteitsbanden gaat, niet om dekkingsbanden. Lage frequenties (zoals 700 MHz) zijn vooral geschikt voor dekking in grote gebieden. Hoge frequenties zijn beter geschikt om op specifieke plaatsen de capaciteit van het mobiele netwerk te verhogen. Dat maakt dat het voorlopig spectrum waarschijnlijk niet zal worden ingezet om landelijke 5G-dekking te geven, maar vooral om op specifieke plaatsen het netwerk te versterken, of om zakelijke toepassingen op bedrijfsterreinen uit te werken. Of anders gezegd: er komt 5G, maar dit blijft een tijdelijke oplossing. Al is het niet uitgesloten dat operatoren, Zoals Proximus nu al doet, bestaand spectrum voor 3G hergebruiken voor 5G om zo alsnog aan een grotere dekking te geraken.

1-2 jaar

De voorlopige gebruiksrechten gelden tot er een definitieve veiling mag plaatsvinden, maar dat is niet voor meteen. “Je moet al snel op een jaar rekenen tussen het politiek akkoord en een afgeronde veiling,” zegt Van Bellinghen. “We gaan er van uit dat dit minstens een jaar kan gebruikt worden, maar hopelijk is het minder dan twee jaar.” Bij die definitieve veiling, waar operatoren de gebruiksrechten voor twintig jaar krijgen, begint alles opnieuw. Operatoren zijn dus niet zeker dat ze hetzelfde spectrum kunnen behouden. Dat kan een rol spelen in welke apparatuur en welke investeringen ze doen. In principe mogen op dat moment ook andere kandidaten opnieuw meedingen. Al is het wel zo dat in praktijk twee van de drie grote operatoren waarschijnlijk wel spectrum in datzelfde blok zullen krijgen. De voorlopige gebruiksrechten zijn overigens niet gratis. De vijf kandidaten hebben elk een bankwaarborg van 840.000 euro opzij gezet en betalen elk 400.000 euro per jaar om de voorlopige frequenties te mogen gebruiken

Referentie: https://datanews.knack.be, Operatoren krijgen tijdelijke 5G-licenties vanaf 1 augustus, Datanews, 15/07/2020

Erwin ManshovenTijdelijke 5G-Licenties voor Operatoren