Proximus Brengt Fiber-Netwerk Naar Leuven

25/09/2020

Tegen 2024 zullen meer dan 50.000 woningen en bedrijven in Leuven en haar buurgemeenten aangesloten zijn op het fibernetwerk van Proximus. Dit najaar start het telecombedrijf met werkzaamheden in de stationsbuurt en delen van het centrum.

Leuven is een van de dertien Vlaamse steden waar momenteel de uitrol van een fibernetwerk aan de gang is. ‘Een stabiele en snelle internetverbinding is onontbeerlijk voor de stadsorganisatie van Leuven’, reageert de Leuvense schepen van ICT Thomas van Oppens (Groen) tevreden. ‘Ook voor onze Leuvense high-tech-bedrijven is de uitrol van het fibernetwerk een erg belangrijke stap’, aldus collega en schepen van Economie Lalynn Wadera (sp.a).

Proximus Fiber

Fiber is het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, voor zowel residentiële als professionele klanten. Met fiber kunnen alle gezinsleden tegelijk surfen, video’s streamen en online gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ze kunnen rekenen op een uitstekende, veilige, stabiele en betrouwbare klantenervaring dankzij een netwerk dat zeer grote bandbreedtes aankan en een vrijwel ongelimiteerde capaciteit biedt. Fiber is bovendien de ideale oplossing voor professionele klanten: ze benutten alle mogelijkheden van de digitale economie en blijven concurrentieel, wendbaar en innovatief dankzij toekomstzekere, betrouwbare en schaalbare technologieën. De vele voordelen van fiber vergemakkelijken bovendien de adoptie van nieuwe manieren van werken en technologieën zoals artificiële intelligentie, data analytics, verbonden objecten of VR.
Een hoogperformant netwerk dat deze toepassingen ondersteunt, is nodig. In de komende jaren zal het dataverkeer immers exponentieel blijven groeien, vooral onder impuls van video- en cloudapplicaties en het ‘internet of things’. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus anticiperen op de behoeften van zijn klanten en zijn infrastructuur klaarmaken voor de toekomst.

Kop van het peloton

Er is al een netwerk van 16 kilometer aanwezig in Leuven en dit najaar volgen dus ook de stationbuurt en het centrum. Volgens Geert Standaert, Chief Technology Officer van Proximus, zit Leuven daarmee in vergelijking met andere Vlaamse steden in de kop van het peloton. In Leuven staat er een aantal projecten in de steigers waarvoor een betrouwbaar en snel netwerk nodig is. ‘In de Naamsestraat willen we met speciale sensoren het lawaai meten, zodat we op basis van betrouwbare data de geluidsoverlast kunnen aanpakken’, zegt schepen Van Oppens. Ook kan bijvoorbeeld het hitte-eiland-effect van de stad Leuven beter in kaart gebracht worden door het fibernetwerk.

‘Volledig open netwerk’

Het initiatief van de uitrol in Leuven kwam van Proximus, maar CTO Standaert benadrukt dat ook andere operatoren kunnen aansluiten op het netwerk: ‘Het is een volledig open netwerk. Klanten van bijvoorbeeld Telenet of Orange kunnen in de toekomst dus meegenieten’. Het financiële plaatje voor de uitrol in Leuven komt volledig op de schouders van Proximus terecht, er is geen tussenkomst van Stad Leuven. Per woning gaat het volgens het telecombedrijf om ongeveer duizend euro. Momenteel woedt er in Europa een discussie over het 5G-netwerk. ‘Dit fibernetwerk houdt al rekening met de toekomstige 5G-infrastructuur, maar dat zal er pas aankomen in de tweede helft van dit decennium’, besluit Standaert

Referentie: https://datanews.knack.be, Proximus gaat 50.000 Leuvense woningen en bedrijven aansluiten op fibernetwerk, Belga, 02/09/2020

Referentie: https://techpulse.be, Proximus brengt Fiber naar 50.000 woningen in Leuven, Wouter Scholiers, 03/09/2020

Erwin ManshovenProximus Brengt Fiber-Netwerk Naar Leuven