Fluvius en Telenet starten gesprekken over datanetwerk

18/09/2020

Netbeheerder Fluvius start gesprekken met telecomoperator Telenet rond de realisatie van een open glasvezelnetwerk voor snel internet.

De keuze voor Telenet komt er na een marktbevraging, aldus netbedrijf Fluvius in een communiqué. Het is de bedoeling een gemeenschappelijke aanpak te bepalen om in de komende jaren het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen te realiseren. Tijdens de coronalockdown is het belang van hoogwaardige internetverbindingen in ons land nogmaals onderstreept, aldus Fluvius, dat al sinds begin 2019 een pilootproject opzette waarbij in 15.000 woningen in vijf steden en gemeenten (Antwerpen, Diksmuide, Gent, Genk en Poperinge) een open glasvezelnetwerk-tot in-de-woning (‘Fiber-To-The-Home’ of FTTH) wordt aangelegd. Het voorziet enkel de open glasvezelinfrastructuur, zonder diensten aan te bieden. Telecomspelers kunnen van datzelfde netwerk gebruik maken om klanten een aanbod te doen. Klanten kunnen dan weer makkelijker van telecomleverancier veranderen zonder dat technische werken in hun woning nodig zijn. Telenet wil nu met Fluvius verder bouwen aan dat netwerk van de toekomst. De gesprekken die Fluvius opstart met Telenet zijn de start van een proces om te bekijken of beide partijen elkaar kunnen vinden om ook FTTH-technologie uit te rollen.

Gesprekken tot begin volgend jaar

Fluvius benadrukt dat het datanetwerk voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven beschikbaar moet zijn, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Het gaat om de realisatie van een open netwerk met niet-discriminerende voorwaarden die de vrije concurrentie tussen dienstenbedrijven toelaat en op termijn hogere datasnelheden dan vandaag toelaat. 

Naar verwachting zullen de gesprekken tussen Fluvius en Telenet duren tot begin volgend jaar. Tot dan leggen beide partijen geen verdere verklaringen af. 

Referentie: https://www.tijd.be, Fluvius en Telenet starten gesprekken over datanetwerk, Nico Schoofs, 26/06/2020

Erwin ManshovenFluvius en Telenet starten gesprekken over datanetwerk